Fibaro - Starter Kit Fibaro gen 5

Recenze: Fibaro – chytrá automatizace pro každou domácnost

Měli jsem možnost delší dobu testovat startovací sadu pro chytrý dům Fibaro Starter Kit. Díky této sadě si dokážete zautomatizovat a zabezpečit domácnost i Vy (není potřeba odborná montáž) a to bez nutnosti instalovat dodatečnou kabeláž (sada je bezdrátová). Na následujících řádcích se s vámi podělíme o naše zkušenosti.

starterkit_fibaro3

Fibaro Starter Kit

Dalo by se říci, že žijeme v době, kdy tzv. systémová řešení domácí automatizace (sběrnicové systémy) jsou pomalu vytlačována systémy DIY (z anglického Do It Yourself) – sestav a namontuj si sám. Každé řešení má své výhody a nevýhody. Pro domácnosti, u kterých majitel neuvažuje o zásazích do elektroinstalace, jsou vhodnější bezdrátové systémy. Jedním z jejich výrobců je Fibaro – polská firma, která rychle expanduje po celém světě.

Za půjčení startovací sady Fibaro Starter Kit a dalších produktů děkuji společnosti Yatun, která je výhradním dovozcem značky Fibaro a dalších systémů pro moderní domácnost do České republiky.

Co je Fibaro?

Fibaro je soustava zařízení pro ovládání domácnosti. Skládá se z řídící jednotky a dalších prvků – dálkově řízené zásuvky, pohybového senzoru, kouřového a záplavového senzoru, žárovek, ovládacích tlačítek, akčních členů, atd. Komunikace jednotlivých zařízení je řešena přes protokol Z-wave, nemusíte tedy natahovat kabely a řešit napájení (většina prvků je na baterie).

Obsah sady Starter Kit

Fibaro Starter Kit obsahuje základní prvky, abyste si udělali představu o fungování chytré domácnosti. Jedná se opravdu o ochutnávku, pro reálný dům budete muset dokoupit další prvky. Výhodou je, že je můžete dokupovat postupně.

Obsah sady Fibaro Starter Kit

Obsah sady Fibaro Starter Kit

V základní sadě jsou tyto prvky:

Řídící jednotka Home Center Lite

Řídící jednotku je potřeba připojit do elektřiny a internetu. Jednotlivé prvky jsou napojeny bezdrátově – pomocí protokolu Z-wave. Lite verze řídící jednotky má svá omezení – nemůžete např. využít služby chytré asistentky Lili (tj. hlasové ovládání vašeho domova) nebo VoIP komunikaci.

Pohybový senzor – oko

Oko barevně bliká podle toho, jaký režim je v daný okamžik nastavený. Díky oku lze např. automatizovat následující scény:

  • Přijdu domů, sepni zásuvku a rozsviť lampu v předsíni.
  • Nikdo není doma, sniž teplotu na termostatické hlavici (hlavici nutno dokoupit).
  • Ráno jsem se probudila (vrtím se v posteli), zapni a rozehřej kávovar.

Kromě samotného pohybu měří teplotu, míru osvětlení a otřesy (zemětřesení). S těmito parametry se dají vytvářet další scény, například rozsvítit lampu, když je osvětlení místnosti nižší než 200 lx.

Kouřové čidlo

Toto čidlo kromě detekce kouře měří i teplotu. Testované čidlo v pravidelných intervalech píplo – není to však standardní chování a signalizovalo nějakou poruchu.

Kouřové čidlo Fibaro

Kouřové čidlo Fibaro

Magnety na okna

Magnety nejsou jen prvek zabezpečení objektu, ale dokáží ovládat například topení. Pokud je otevřené okno, pak systém automaticky vypne topení. Tuto funkci mají všechny termostatické hlavice na radiátorech, nicméně topení se může s magnety vypnout ihned po otevření okna a ne až v době, kdy hlavice pokles teploty zaznamená.

Zásuvka

Tato malá, dálkově ovládaná zásuvka navíc měří aktuální spotřebu energie. Mnou testovaný vzorek byla německá zásuvka a nepodařilo se mi však do ní připojit zástrčku s ochranným vodičem (např. pračka), pouze plochou vidlici. Na trh jsou však dodávané standardní české zásuvky, do kterých lze zapojit jakýkoliv spotřebič.

Dálkově ovládaná zásuvka Fibaro (německá verze)

Dálkově ovládaná zásuvka Fibaro (německá verze)

Webový prohlížeč - záznam spotřeby elektrické energie

Webový prohlížeč – záznam spotřeby elektrické energie

Záplavový senzor

Nelekejte se názvu – tento senzor nedetekuje protržení přehrady, ale např. tekoucí pračku. Senzor se opět dokáže zapojit do scén, například při úniku vody uzavře přívod vody (ventil je nutné samostatně dokoupit – viz. dále) nebo odpojit elektrospotřebiče zapojené do zásuvky. Záplavový senzor měří i teplotu.

Záplavový senzor Fibaro

Záplavový senzor Fibaro

Nastavení

Připojení jednotlivých prvků k řídící jednotce by mělo být poměrně snadné. Doporučuji ale nastudovat v dokumentaci, jak se který prvek s řídící jednotkou páruje. U některých je to přímo poklepáním na tělo senzoru, u jiných stiskem tlačítka.

Já jsem s párováním ze začátku trochu zápasila. Záleží totiž na rychlosti stisku, jinak se připojení nezdaří. Také je důležitá vzdálenost prvku od centrální jednotky – výrobce doporučuje cca 1 metr, což u žárovek nebo radiátoru není snadné zajistit. Nicméně i s těmito trampotami se mi podařily připojit všechna zařízení.

Dalším krokem je nastavení scén. Právě scény dělají tento systém automatickým – chytrým. Pouhé propojení prvků samo o sobě nic neudělá. Až po definici scén začnou jednotlivé prvky systému spolu komunikovat.

Příklady několika scén (nutno dokoupit další prvky k základní sadě):

  • Oko detekuje pohyb v zastřeženém prostoru, sepne kameru, spustí alarm a pošle vám upozornění na mobilní telefon.
  • Záplavový senzor detekuje vodu u filtru do akvária. Jednotka vypne přívod elektřiny do filtru a topení a upozorní vás emailem.
  • Oko detekuje, že jste doma, ale v místnosti je nízká hladina osvětlení – automaticky rozsvítí osvětlení.
  • V noci jdete na toaletu, oko detekuje pohyb na chodbě a rozsvítí tlumené světlo (pouze tlumené, protože je noc a nechcete se úplně probudit).
  • Během pracovní doby vám začne svítit slunce do pracovny, oko pomocí řídící jednotky zastíní okna automatickými žaluziemi (akční člen k ovládání žaluzií je prvek, který vyžaduje odbornou montáž).
Webový prohlížeč - nastavení scén

Webový prohlížeč – nastavení scén

Pro nastavení jednotky i všech zařízení doporučuji využít webové rozhraní, protože na telefonu je ovládání méně pohodlné. Na webu snadno vytvoříte místnosti, přejmenujete zařízení, nastavíte scény. Máte přehled o všech prvcích, zda jsou zapnuté / v režimu “alarm” / stav jejich baterie / vytvořené scény, atd. Webová aplikace mi však přišla velmi pomalá – odezva na jednotlivé akce nebyla nejrychlejší.

Webový prohlížeč - nastavení místností

Webový prohlížeč – nastavení místností

Ovládání

Podstatou domácí automatizace je to, že do systému zasahujete jen minimálně (k tomu slouží právě výše zmíněné scény). Pokud je přece jen potřeba něco ovládat, můžete tak učinit z mobilního telefonu nebo webového rozhraní. Na telefon také dostáváte tzv. Push notifikace – v případě, že se něco doma děje, telefon zobrazí zprávu (podobně, jako vás např. upozorní na SMS nebo nadcházející schůzku).

Webový prohlížeč - přehled zařízení v mém bytě

Webový prohlížeč – přehled zařízení v mém bytě

Bezpečnostní scény je možné volitelně zabezpečit pomocí PIN kódu. Např. v případě, že k ovládání domácnosti má přístup více osob, můžete tak omezit ovládání těchto scén jen pro toho, kdo zná PIN.

Webový prohlížeč - informace o narušení prostoru

Webový prohlížeč – informace o narušení prostoru

Aplikace pro mobilní telefon - zařízení v koupelně

Aplikace pro mobilní telefon – zařízení v koupelně

Aplikace pro mobilní telefon - zařízení v kuchyni

Aplikace pro mobilní telefon – zařízení v kuchyni

Je Fibaro správná volba?

Fibaro mě učarovalo na první pohled svým designem. Malé, pěkné, kvalitně vyrobené prvky příliš nepoutají pozornost (s výjimkou jasných LEDek řídící jednotky, ty mi přišli dost rušivé).

Fibaro představuje mocný nástroj, jak domácnost automatizovat. Řídící jednotka umí propojit další zařízení, například meteostanici Netatmo, MJPEG IP kamery mnoha značek, termostat Nest, osvětlení Philips Hue nebo multimediální zařízení. Nemusíte se omezovat jen na výrobky Fibaro, kompatibilní jsou všechny senzory využívající technologii Z-wave.

Seznam zařízení, které můžete do systému připojit, bohužel není k dispozici. Několikrát do roka dochází k aktualizaci řídící jednotky, kdy jsou přidávána další podporovaná zařízení. Jejich výčet zjistíte až v aplikaci ke své jednotce.

Webový prohlížeč - přidání ovládače zařízení třetí strany

Webový prohlížeč – přidání ovládače zařízení třetí strany

Základní sadu u nás pořídíte nejlevněji v nabídce prodejců v ČR. Pokud vám však přijde složité nastavení systému, zejména scén nebo si nejste jisti, co vše byste měli nastavit, doporučuji požádat o odborné zapojení. Pak budete mít jistotu, že je vše nastaveno správně a upozornění na alarm se zobrazí na správném místě a ve správnou dobu.

Bude mi stačit základní sada?

Pro běžnou domácnost bude stačit jednotka Home Center Lite (o jejím omezení jsem psala výše). K základní sadě určitě budete muset dokoupit další prvky, ať už pohybové senzory pro vytváření scén, magnety do oken a dveří pro vaši bezpečnost nebo moduly ovládající žaluzie, osvětlení, atd.

Další zařízení, které jsem k Fibaru během testování připojila

Kromě základní sady jsem vyzkoušela i produkty dalších výrobců, které systém Fibaro rozšiřují:

    • Bílá stmívatelná LED žárovka – velmi rychlé připojení do systému (stačí ve správnou chvíli stisknout vypínač na zdi). Žárovka vyžaduje stálé napájení, aby mohla být dálkově řízená, tedy nevypínat ji klasickým vypínačem.
    • Barevná (RGB) LED žárovka – připojení se mi dlouho nedařilo – vzdálenost od jednotky a poklep na žárovku byl dost náročný.
    • Tlačítkový vypínač.
    • Digitální termostatická hlavice Danfoss.
    • Uzávěr vody / plynu – jedinou nevýhodu tohoto produktu vidím v jeho velikosti – do panelákové instalační šachy se nevejde.
Elektronický uzávěr vody / plynu POPP

Elektronický uzávěr vody / plynu POPP

Bezpečnost

Z-wave protokol s prvky označenými ZW5 nebo Z-Wave Plus plně podporují šifrovanou komunikaci. Nejslabším prvkem sítě je brána Home Center Lite (řídící jednotka) a její ochrana proti útoku zvenčí přes internet. To je však záležitost zabezpečení internetu každého uživatele, na kterou Fibaro nemá vliv.

Data jsou uložená lokálně v řídící jednotce. Server home.fibaro.com zajišťuje pouze připojení na tuto jednotku. Při výpadku serveru je možné nadále ovládat jednotku z mobilního telefonu nebo přes web, pokud jste připojeni na stejnou Wi-Fi síť jako řídící jednotka (tedy z domova).

Pravděpodobnost, že by výrobce v dohledné době ukončil výrobu produktů a vývoj systému, je malá. Pokud by k tomu v budoucnu z nějakého důvodu došlo, systém bude nadále fungovat na domácí Wi-Fi síti (vzdálený přístup by se dal řešit například přes VPN, případně směrováním portů). Samozřejmě by už pak nikdo nevyvíjel další verze software pro řídící jednotku a nové funkce, ale to by běžnému provozu nijak nevadilo. Řídící jednotka by se případně dala nahradit jinou, od jiného výrobce, ke které by se přidaly všechny moduly, které jsou nejdražší částí systému.

Hodnocení

Plus

  • jednoduchost, přitom velké možnosti nastavení scén
  • design – jak prvků, tak aplikace
  • možnost vyzkoušet své potřeby a fungování systému na “lite” verzi
  • bezdrátový systém – není třeba natahovat kabely

Minus

  • dlouhá odezva při nastavování jednotky pomocí webového rozhraní
  • nedostatečný manuál

Zaujal vás systém chytré domácnosti?

Líbí se vám myšlenka vylepšení vaší domácnosti formou automatizace, ale váháte, s čím začít? Napište nám. Navrhneme řešení tak, aby ladilo s vaším životním stylem.